Svečano otvaranje

Utorak 12. jul

Atrijum Gradske kuće

20:30 časova

“Nastojali smo da, iz godine u godinu, unapređujemo ovu manifestaciju, da rastemo i verujem da će ljubitelji filmova i festivala to prepoznati. Selekcije su napravili vrsni filmski radnici, nastojeći da obuhvate različite preferencije.”
Vesna Šašić
direktorica Somborskog filmskog festivala

NAGRADE
4. SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Četvrti Somborski filmski festival biće održan od 11. do 15. jula 2022. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

Ovogodišnjim sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka“ Festival nas podseća i jasno usmerava ka delu značajnog pionira filma na ovim prostorima. Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju. „Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. 

Uporište našeg Festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pioniru jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime.“, rekla je direktorica Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.

Nagrada “Specijalni Ernest” za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima, po odluci Direkcije Festivala, ove godine pripala je glumcu Svetozaru Cvetkoviću.
Direkciju Festivala čine: glumica Vesna Šašić direktorica Kulturnog centra Laza Kostić, producent Ognjen Rakčević, selektor Dejan Dabić, programski direktor Milivoje Mlađenović i kreativni direktor Mihajlo Nestorović.

Poslednjeg dana Festivala biće dodeljene još četiri nagrade

U selekciji Glavni takmičarski program:

1. Nagrada „Ernest” za najbolji film Festivala

2. Nagrada „Boer” za najbolju glumicu Festivala

3. Nagrada „Boer” za najboljeg glumca Festivala

U Selekciji mladih autora:

4. Nagrada „Boer” za najbolji film

Žiri Glavne selekcije čine: reditelj Milutin Petrović ( predsednik žirija), glumica Sonja Kolačarić i glumac Nedim Nezirović. Žiri Selekcije filmova mladih autora čine: glumica Nina Grahovac (predsednica žirija), reditelj Vanja Hovan i producentkinja Jovana Đurić.

Posetioci će tokom trajanje Festivala moći da pogledaju 16 ostvarenja koja su svrstana u pet selekcija: Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Kad bi Sombor bio Holivud, Panorama austrijskog filma, i Filmski matine za decu, a u okviru pratećeg programa će biti održavane promocije knjiga i koncerti.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

4. Somborski filmski festival
Direkcija festivala:
Vesna Šašić, direktor festivala • Mihajlo Nestorović, umetnički direktor festivala • Milivoje
Mlađenović, programski direktor • Aleksandar Conić, kreativni direktor • Ognjen Rakčević, producent
• Nemanja Sarač, selektor panorame švedskog filma • Dejan Dabić, selektor •
Izvršni producent festivala: Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor • Vesna Šašić, direktorica KC •
Menadžer za odnose s javnošću: Tamara Gloginja •
Menadžer za odnose s medijima: Monika Husar Tokin • Organizatori: Iva Čolić i Zdenka Rakić •
Dizajn: Premier dizajn studio

SerbianEnglish