SerbianEnglish

Prvi Somborski filmski festival

Porodica naroda /Family of Nations/ - Filmski festival Dunavsko-panonske regije

Prvo izdanje festivala održano je pod sloganom “Porodica naroda /Family of Nations/ – Filmski festival Dunavsko-panonske regije” i imao je sledeće selekcije:

  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija studentskog filma (takmičarska)
  • Kad bi sombor bio Holivud (revijalna)
  • “Core Diplomatiqum” (revijalna)

Osnovna vizija i misija Festivala bile su vrednosti sadržane u harmoniji različitosti koju grad Sombor neguje – tolerancija i sloboda na individualnom i kolektivnom nivou.

U okviru pratećeg programa realizovana je izložba “Svetski film na francuskom platnu” na kojoj je predstavljena kolekcija od četrdeset originalnih filmskih plakata najznačajnijih francuskih ilustratora i tvoraca plakata kao što su: Folon, Manara, Tardi, Pelaer, Feraci, Blason i drugi. Vlasnik kolekcije je Nebojša Bošnjak. Takođe, u okviru pratećeg programa prikazana je i prva epizoda domaće serije “Koreni”, u režiji Ivana Živkovića.

Direkcija festivala

Mihajlo Nestorović, direktor direkcije
Rođen je 1966. godine u Požarevcu. Završio je glumu na AU Novi Sad 1993. godine u klasi profesora Branka Pleše. Stalni član ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2001. do 2019. godine. Igrao je u pozorištima: „Duško Radović“, Beogradsko dramsko pozorište, „Zvezdara teatar“, Narodno pozorište Užice, Kruševačko pozorište. Osim glume, bavi se i režijom. Kako u profesionalnim, tako I u amaterskim pozorištima (Zaječar, Užice, Sombor, Čajetina, Crvenka, Prijepolje), kao i produkcijom. Producent je TV serije „Somborskim sokakom“ u 15 epizoda. Autor je preko pedeset kratkih, dokumentarnih, reklamnih filmova, spotova i reklama.
Uspešno se bavio i pedagoškim radom (Čajetina, Sombor). Od 2008. do 2014. godine direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. Godine 2017. osniva, kao autorski projekat, studentski umetnički festival „Art okupacija“. Godine 2018, kao jedan od osnivača, postaje Direktor Direkcije Sombor film festa. Iste godine, osniva „Viminacijum fest“ u Požarevcu i postaje selektor i umetnički direktor festivala. Od 2014. do 2019. godine bio je direktor Narodnog pozorišta Sombor. Od 2019. je direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Između ostalih priznanja, dobitnik je „Zlatne značke“ KPZ Srbije, dvostruki je dobitnik „Povelje Kapetan Miša Anastasijević“, za razvoj kulture i pozorišta. Dobitnik je Nagrade Ministra kulture Republike Komi, za popularizaciju i razvoj kulturnog nasleđa, „Oktobarske nagrade“ Grada Požarevca za 2018. godinu, kao i nagrade „Nikola Peca Petrović“, za najboljeg upravnika pozorišta u Srbiji.

 

Dr Milivoje Mlađenović, programski direktor festivala
Rođen je 1959. godine u Bijeljini. Diplomirao i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Somboru (1989−2000), Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (2003−2009), direktor Sterijinog pozorja (2009−2012). Vanredni je profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru za predmete Scenska umetnost, Uvod u pozorišnu umetnost, Stilistika. Bio je umetnički konsultant u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu (2013−2015).Sada je umetnički rukovodilac u Gradskom pozorištu “Semberija” u Bijeljini. Osim stručnih i naučnih radova iz nauke o književnosti i iz teatrologije, piše i objavljuje drame, književnu kritiku, eseje, reportaže, scenarije televizijskih emisija. Studije: „Scenske bajke Aleksandra Popovića“, „Odlike dramske bajke“; „U zamku zamki − dramski poetncijal poezije i proze za decu“, “Intertekstualna pletisanka – Konstitucija dramskog lika Laze Kostića”, knjige dramskih tekstova za decu: „Baš čelik i druge za pozornicu udešene bajke“, itd. Selektor je Sterijinog pozorja, a bio selektor i član žirija više pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu. Bio je Selektor je Festivala „Glumačke svečanosti Milivoje Živanović“ u Požarevcu, Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu. U Šabačkom pozorištu izvedena je njegova komedija „Rable/Vrlina/Greh“, u Narodnom pozorištu Sombor drama „Golubija vremena“ (2016), „Maestro“ (2017), „Mrazović−didaktička antidrama“ (2018), u Pozorištu mladih u Novom Sadu “Kad sam bio garav”, u Gradskom pozorištu „Semberija“ u Bijeljini (Republika Srpska) „Komedija ometena u razvoju“, a na scenama u Srbiji i regionu petnaestak njegovih dramskih dela za decu. Nagrade: „Nikola Petrović Peca“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, „Oktobarska nagrada Grada Sombora“ (2017) i dr. Član je Direkcije Somborskog filmskog festivala − od osnivanja, 2018 godine.

 

Nemanja Sarač

 


ŽIRI FESTIVALA

ŽIRI GLAVNE SELEKCIJE

(slika)
Radoslav Zelenović, predsednik žirija,

(slika)
Gorčin Stojanović

(slika)
Lazar Rajić Rockwood

ŽIRI SELEKCIJE STUDENTSKIH FILMOVA

(slika)
Maja Šuša, predsednik žirija

(slika)
Slaven Došlo,

(slika)
Peter Goretić


SELEKTORI FESTIVALA

SELEKTOR GLAVNE SELEKCIJE
Zoran Živković
(slika)
Diplomirao i stekao zvanje magistra Akademije za film i televiziju (FAMU) u Pragu, Republika Češka. Tokom dugogodišnje profesionalne karijere, učestvovao je u realizaciji mnogobrojnih umetničkih projekata: – Od osnivanja Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro film Festivala je producent, a od 2009. godine od kada ovaj Festival ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, obavlja funkciju poslovnog direktora. Niz godina je bio angažovan na poslovima producenta I umetničkog direktora manifestacije Praznik mimoze, obavljao funkciju umetničkog direktora i selektora Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti (HABS), u okviru kojeg su gostovali najznačajniji pozorišni ansambli iz regiona. Od 1990. do 1997. godine bio je angažovan u sektoru produkcije na jednom od najznačajnijih evropskih pozorišnih festivala BITEF-a u Beogradu. Godine 2006. bio je izvršni producent internacionalnog festivala FIAT u Podgorici. Član Saveta Crnogorskog simfonijskog orkestra, Saveta Filmkog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Član Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore. Dobitnik nagrade “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji Filmkog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala.

SELEKTOR SELEKCIJE STUDENTSKIH FILMOVA
Goran Jovanović
(slika)
Filmski kritičar, književnik i publicista. Autor četiri knjige filmskih eseja: “Američki bioskop”, “Zlatna dekada: britanski film devedesetih”, “Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije”, “Ruski film postsovjetske ere”.
Od 1995. do 2010. godine bio je urednik filmskog programa CZK Požarevac. Osnivač je Festivala muzičkog filma (FEMUF). Dobitnik je nagrade “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti koju dodeljuje kragujevački filmski festival KRAF.


Organizator i izvršni producent festivala:
Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor
Saša Milić, direktor

PR festivala i koordinator Glavne selekcije:
Bojana Kovačević

Koordinator selekcije “Core Diplomatiqum”:
Vanja Vulin

Koordinator Selekcije studentskih filmova:
Vladimir Broćilović

Stručni konsultant:
Olga Vukmirović

Selektor “Core Diplomatiqum”:
Rut Stjuart, ambasadorka Australije u Srbiji

SerbianEnglish