SerbianEnglish

Četvrti Somborski filmski festival

Tragom snova Ernesta Bošnjaka

Četvrto izdanje Somborskog filmskog festivala bilo je održano 2022. godine pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”. U svom četvrtom izdanju Festival je imao sledeće selekcije:

  • Predfestivalski program
  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija filmova mladih autora (takmičarska)
  • “Kad bi Sombor bio Holivud” (revijalna)
  • Panorama (revijalna)
  • “EsPRESSo u 11” (prateći)

Četvrto izdanje Filmskog festival, održano pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”, nastavlja svoj afirmativni put, što je dokazao maksimalnim brojem posetilaca gde se često tražilo mesto više. Pored toga, Festival je, pored kurentne filmske produkcije Srbije i regiona obeležila i činjenica o kontinuiranoj saradnji sa Filmskim centrom Srbije kao i sa Niškim kulturnim centrom. Rezultat je bila “saradnja sa preko 40 Ustanova kulture u Srbiji koje se bave kinoprikazivaštvom, kao i to da je Festival bio prezentovan na Međunarodnom festivalu “Žigmond Vilmoš Film festival” u okviru Projekta prekogranične saradnje Mađarska – Srbija u Segedinu”.

Festival je bio u znaku profilacije ka “delu značajnog pionira filma na ovim prostorima, somborcu Ernestu Bošnjaku, filmskom snimatelju, reditelju i producentu koji je doneo filmsku kameru, konoprojektor i otvorio bioskop u Somboru. Festival, takođe, nastavlja razvijanje koncepta porodice naroda panonsko – podunavskih zemalja… Tako se 4. Somborskom filmskom festivalu kao jedna od jedna od vodećih tema nameće tretiranje mita kao i tema savremenih egzistencijalnih iskušenja”.

Predfestivalski program bio je posvećen, kao i na prošlom Festivalu, deci osnovnoškolskog uzrasta. U pratećem programu, pored koncerata i muzičkog kabarea, bila je organizovana izložba “Vek i po Srpske škole glume” u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Kustos izložbe je bio Pavle Lazić. Takođe, uz veliko interesovanje publike, prateći program “EsPRESSo u 11” je održavan gotovo svih dana Festivala, a pored razgovora o prikazanim filmovima bila su  predstaviljena i sledeća izdanja:

“Zabranjeni bez zabrane – zona sumraka jugoslovenskog filma” autora Milana Nikodijevića, “Stenli Kjubrik između slikarstva i filma” autorke Dijane Metlić, “Ono što se vidi”, autorke Nine Živančević, “Jevanđelje na filmu” autora Vladimira Marjanovića, “Aleksandra Velika”, autora Fetija Dautovića, “Put Lučice” autora Save Bojovića; takođe, u okviru ovog programa predstavljen je film producenta Ognjena Rakčevića “Gligorićeva Mar del Plata – Kraljevska indijska varijanta” koji prati uzbudljivu šahovsku partiju između Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa.

Direkcija festivala


Vesna Šašić, direktorica festivala


Mihajlo Nestorović, umetnički direktor festivala
Rođen je 1966. godine u Požarevcu. Završio je glumu na AU Novi Sad 1993. godine u klasi profesora Branka Pleše. Stalni član ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2001. do 2019. godine. Igrao je u pozorištima: „Duško Radović“, Beogradsko dramsko pozorište, „Zvezdara teatar“, Narodno pozorište Užice, Kruševačko pozorište. Osim glume, bavi se i režijom. Kako u profesionalnim, tako I u amaterskim pozorištima (Zaječar, Užice, Sombor, Čajetina, Crvenka, Prijepolje), kao i produkcijom. Producent je TV serije „Somborskim sokakom“ u 15 epizoda. Autor je preko pedeset kratkih, dokumentarnih, reklamnih filmova, spotova i reklama.
Uspešno se bavio i pedagoškim radom (Čajetina, Sombor). Od 2008. do 2014. godine direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. Godine 2017. osniva, kao autorski projekat, studentski umetnički festival „Art okupacija“. Godine 2018, kao jedan od osnivača, postaje Direktor Direkcije Sombor film festa. Iste godine, osniva „Viminacijum fest“ u Požarevcu i postaje selektor i umetnički direktor festivala. Od 2014. do 2019. godine bio je direktor Narodnog pozorišta Sombor. Od 2019. je direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Između ostalih priznanja, dobitnik je „Zlatne značke“ KPZ Srbije, dvostruki je dobitnik „Povelje Kapetan Miša Anastasijević“, za razvoj kulture i pozorišta. Dobitnik je Nagrade Ministra kulture Republike Komi, za popularizaciju i razvoj kulturnog nasleđa, „Oktobarske nagrade“ Grada Požarevca za 2018. godinu, kao i nagrade „Nikola Peca Petrović“, za najboljeg upravnika pozorišta u Srbiji.


Milivoje Mladjenović, programski direktor
Rođen je 1959. godine u Bijeljini. Diplomirao i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Somboru (1989−2000), Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (2003−2009), direktor Sterijinog pozorja (2009−2012). Vanredni je profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru za predmete Scenska umetnost, Uvod u pozorišnu umetnost, Stilistika. Bio je umetnički konsultant u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu (2013−2015).Sada je umetnički rukovodilac u Gradskom pozorištu “Semberija” u Bijeljini. Osim stručnih i naučnih radova iz nauke o književnosti i iz teatrologije, piše i objavljuje drame, književnu kritiku, eseje, reportaže, scenarije televizijskih emisija. Studije: „Scenske bajke Aleksandra Popovića“, „Odlike dramske bajke“; „U zamku zamki − dramski poetncijal poezije i proze za decu“, “Intertekstualna pletisanka – Konstitucija dramskog lika Laze Kostića”, knjige dramskih tekstova za decu: „Baš čelik i druge za pozornicu udešene bajke“, itd. Selektor je Sterijinog pozorja, a bio selektor i član žirija više pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu. Bio je Selektor je Festivala „Glumačke svečanosti Milivoje Živanović“ u Požarevcu, Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu. U Šabačkom pozorištu izvedena je njegova komedija „Rable/Vrlina/Greh“, u Narodnom pozorištu Sombor drama „Golubija vremena“ (2016), „Maestro“ (2017), „Mrazović−didaktička antidrama“ (2018), u Pozorištu mladih u Novom Sadu “Kad sam bio garav”, u Gradskom pozorištu „Semberija“ u Bijeljini (Republika Srpska) „Komedija ometena u razvoju“, a na scenama u Srbiji i regionu petnaestak njegovih dramskih dela za decu. Nagrade: „Nikola Petrović Peca“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, „Oktobarska nagrada Grada Sombora“ (2017) i dr. Član je Direkcije Somborskog filmskog festivala − od osnivanja, 2018 godine.

 


ŽIRI FESTIVALA

ŽIRI GLAVNE SELEKCIJE

Milutin Petrović, Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Filmska i TV režiju. Režirao je šest dugometražnih igranih filmova i gotovo sve vrste televizijskih formi (“Dome, slatki dome”, “Timofejev šou” za B92, “Petkom u 22”, “Popovanje”…), dokumentarni film “U ime naroda” iz 2015. i dečju seriju “Plaško Hrabrović” uzvraća udarac. Bavi se i režijom pozorišnih predstava i aktivno učestvuje u razvoju advertajzing scene u Srbiji. Osnivač je i urednik internet radija Novi radio Beograd i autor brojnih članaka i knjiga. Za svoj rad nagrađivan je više puta. Jedno vreme bio i vršilac dužnosti lokalne Ustanove kulture „Parobrod“. U periodu 2007–2014. bio je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu, od 2010. gostujući profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidinum. Od marta 2017. godine redovni je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Univerziteta Metropolitan u Beogradu na akademskom studijskom programu Kreativna produkcija. Živi i radi u Beogradu.

Sonja Kolačarić, (Lazarevac, Beograd, 4. maj 1980) srpska je filmska i pozorišna glumica. Diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Prvu filmsku ulogu ostvarila je u filmu “Belo odelo”, 1999. i od tada do danas igrala u dvadesetak filmova. Izdvajamo uloge u filmovima: “Nebeska udica,”Čarlston za Ognjenku” (Ognjenka),  “Mrtav ’ladan” (Maja), “1 na 1” (Sonja). Igrala je i igra u brojnim televizijskim serijama (“Poslednja audijencija”, “Ono kao ljubav”, “Nečista krv”, “Vreme zla, Močvara”,itd.). U matičnom (Narodnom pozorištu Beograd) i drugim beogradskim pozorištima igrala je u tridesetak predstava među kojima su i: “Srpska drama”, “Faust”, “Dva viteza iz Verone”, “Višnjik”, “Bura”,”Italijanska noć”, “Iluzije”, “Maratonci trče počasni krug”, “Godine vrana”. Dobitnica je Povelje na filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu “Nebeska udica”, nagrade novinara na filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu “Čarlston za Ognjenku”, te nagrad za najbolju glumicu u sezoni 2017/2018 “Belgrade edt culture blog” za ulogu Une u predstavi “Kos”.

Nedim Nezirović (1995, Novi Pazar) upisao je 2015. godine Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Prve uloge ostvario je u Narodnom pozozrištu “Sterija” u Vršcu, Dorćolskom narodnom pozorištu i Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu. Za ulogu u predstavi “Nije lako biti dete” (Regionalno pozorište Novi Pazar) dobio je nagradu za glumačko ostvarenje na festivalu “Mali Joakim”.  U seriji “Klan” (RTS) igra ulogu Paše za koju je dobio nagradu za glumačko otkrovenje godine na festivalu “Fedis” (2021). U filmu “Nečista krv” (2021), priči inspirisanoj prozom Bore Stankovića, a rađjenom po davno izgubljenom scenariju Vojislava Nanovića, tumači ulogu Jovče. Trenutno igra u Malom pozorištu “Duško Radović”, u Beogradskom dramskom pozorištu  i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

ŽIRI SELEKCIJE FILMOVA MLADIH AUTORA

Nina Grahovac, glumu je diplomirala 2003. na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Mirjane Karanović. Godine 2002. diplomirala je Srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Prvu profesionalnu predstavu “Kontuzov” odigrala je u Zvezdara teatru. Predavala je na Akademiji umetnosti kao profesor Scenskog govora od 2010 do 2016. godine. Pored uloga u pozorištu ostvarila je zapažene uloge i u televizijskim serijama. Najpoznatija je po ulozi Marije Bauman iz serije “Crveni Mesec” i po ulozi poručnika Ljubinke Luković iz televizijske serije “Vojna akademija”, a igrala je i u mnogim drugim televizijskim serijama kao što su “Aviondžije”, “Junaci našeg doba”, “Jedini izlaz”, “Pogrešan čovek”, “Andrija i Anđelka”, “Folk”, “Urgentni centar”, “Dama bez blama”, “Moj rođak sa sela”, “Jelena”, kao i u filmovima “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Jedini izlaz”, “Heroj ulice”. Živi i radi u Beogradu.

Jovana Đurić je diplomirala 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, na katedri za Filmsku i televizijsku produkciju. Na istom fakultetu, 2015. godine završila je i master studije – smer Kreativna produkcija, a njen master rad, dokumentarni film “Kuda dalje”, podržala je fondacija TEMPUS. Film je prikazan na festivalima u Velsu, Beču, Štutgartu, Briselu i Novom Sadu, a bio je emitovan i na Javnom medijskom servisu Republike Srbije. Tokom studija radila je na raznim projektima, uključujući pozorišnu predstavu “Grad”, Bitefov projekat teatar inkluzije lica sa invaliditetom kao i nekoliko reklamanih kampanja. Jovana Đurić je od 2013. godine do danas kao producent bila angažovana na mnogobrojnim projektima,  prevashodno u organizaciji muzičkih festivala i drugih kulturno-umetničkih manifestacija. Bavi se digitalnim inovacijama, njihovom uvođenjem i primenom u audio-vizuelnim formatima. Od 2017. Jovana Đurić radi kao docent na A/V produkciji FEFA.

Vanja Hovan (1983) diplomirao i odbranio master rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek Režije. Osnivač “Centra za razvoj vizuelne kulture”  – Televizijska, filmska i pozorišna produkcija, od 2007. reditelj RTV Vojvodina. Snimio je šest kratkih filmova, a 2012. režirao je dugometražni film “Grande Punto”.

 

 

 

 


SELEKTOR FESTIVALA

Dejan Dabić
Urednik je filmskog programa Niškog kulturnog centra. Od 1997. jedan je od glavnih organizatora i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. Uređivao je Filmski program na gradskoj Niškoj televiziji, objavljivao filmske kritike u štampi, pokretač je i jedan od urednika filmskog časopisa „Filaž“ iz Niša. Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“. Kao scenarista i reditelj, uradio je oko 20 kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima: „Krletka“ (2002. Godine nagrada „YU ASIFE“ na Martovskom festivalu), „Odraz“, „Predvodnik“, „Brbljiva kornjača“, „Veština čitanja“ i „Pasje doba“. Napisao je scenario i režirao dokumentarni film „Pioniri niškog filma“ i dokumentarno-igrani film „Upoznajte Toma Laha“. Kao član FIPRESCI Srbija predsedavao je žirijem kritike Festivala evropskog filma na Paliću, Festivala „Novosadska arena“ i Martovskog festivala. Tokom 2019. godine bio je član žirija na SOFEST-u i član komisije za dugometražni I kratkometražni dokumentarni film Filmskog centra Srbije. Član je Međunarodne asocijacije animatora – ASIFA. Skupština grada Beograda izabrala ga je 2019. za umetničkog direktora Martovskog festivala.

 

 


PRODUCENT FESTIVALA

Ognjen Rakčević

Rođen je 1981. godine u Beogradu. Nakon završene III beogradske gimnazije upisuje Fakultet dramskih umetnosti na kome je i diplomirao 2006. godine na katedri za Filmsku i televizijsku produkciju. Posle zavšetka studija, paralelno radi na mnogobrojnim reklamnim i televizijskim projektima, ali i kao producent na brojnim domaćim filmskim festivalima. Godine 2008. osniva “Olimp” produkciju, u okviru koje realizuje sportske biografske dokum

SerbianEnglish