SerbianEnglish

Četvrti Somborski filmski festival

Tragom snova Ernesta Bošnjaka

Četvrto izdanje Somborskog filmskog festivala bilo je održano 2022. godine pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”. U svom četvrtom izdanju Festival je imao sledeće selekcije:

  • Predfestivalski program
  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija filmova mladih autora (takmičarska)
  • “Kad bi Sombor bio Holivud” (revijalna)
  • Panorama (revijalna)
  • “EsPRESSo u 11” (prateći)

Četvrto izdanje Filmskog festival, održano pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”, nastavlja svoj afirmativni put, što je dokazao maksimalnim brojem posetilaca gde se često tražilo mesto više. Pored toga, Festival je, pored kurentne filmske produkcije Srbije i regiona obeležila i činjenica o kontinuiranoj saradnji sa Filmskim centrom Srbije kao i sa Niškim kulturnim centrom. Rezultat je bila “saradnja sa preko 40 Ustanova kulture u Srbiji koje se bave kinoprikazivaštvom, kao i to da je Festival bio prezentovan na Međunarodnom festivalu “Žigmond Vilmoš Film festival” u okviru Projekta prekogranične saradnje Mađarska – Srbija u Segedinu”.

Festival je bio u znaku profilacije ka “delu značajnog pionira filma na ovim prostorima, somborcu Ernestu Bošnjaku, filmskom snimatelju, reditelju i producentu koji je doneo filmsku kameru, konoprojektor i otvorio bioskop u Somboru. Festival, takođe, nastavlja razvijanje koncepta porodice naroda panonsko – podunavskih zemalja… Tako se 4. Somborskom filmskom festivalu kao jedna od jedna od vodećih tema nameće tretiranje mita kao i tema savremenih egzistencijalnih iskušenja”.

Predfestivalski program bio je posvećen, kao i na prošlom Festivalu, deci osnovnoškolskog uzrasta. U pratećem programu, pored koncerata i muzičkog kabarea, bila je organizovana izložba “Vek i po Srpske škole glume” u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Kustos izložbe je bio Pavle Lazić. Takođe, uz veliko interesovanje publike, prateći program “EsPRESSo u 11” je održavan gotovo svih dana Festivala, a pored razgovora o prikazanim filmovima bila su  predstaviljena i sledeća izdanja:

“Zabranjeni bez zabrane – zona sumraka jugoslovenskog filma” autora Milana Nikodijevića, “Stenli Kjubrik između slikarstva i filma” autorke Dijane Metlić, “Ono što se vidi”, autorke Nine Živančević, “Jevanđelje na filmu” autora Vladimira Marjanovića, “Aleksandra Velika”, autora Fetija Dautovića, “Put Lučice” autora Save Bojovića; takođe, u okviru ovog programa predstavljen je film producenta Ognjena Rakčevića “Gligorićeva Mar del Plata – Kraljevska indijska varijanta” koji prati uzbudljivu šahovsku partiju između Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa.

Stručni savet Festivala činili su:

Vesna Šašić, predsednica

Mihajlo Nestorović

Milivoje Mladjenović

Dejan Dabić

Ognjen Rakčević

Selektor Četvrtog somborskog filmskog fetivala bio je Dejan Dabić.

Žiri Glavne selekcije: Milutin Petrović, Sonja Kolačarić i Nedim Nezirović.

Žiri Selekcije mladih autora: Nina Grahovac, Jovana Đurić i Vanja Hovan.

SerbianEnglish