SerbianEnglish

O festivalu

SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL osnovan je 2018. godine u Somboru, na inicijativu tadašnje gradonačelnice, Dušanke Golubović, i američkog glumca, Johna Savagea. Osnivač i organizator Festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor.

Posvećen je Ernestu Bošnjaku, pioniru Jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji se usudio da o Somboru sanja kao o evropskom Holivudu, čoveku koji je prvi u na ovim prostorima koristio pokretnu kameru.

Misija

 · prikazati građanima Sombora i regiona najbolja ostvarenja srpske kinematografije, kao i odabrana dela evropskog i svetskog filma;

· promovisanje Sombora kao jedinstvene film-friendly lokacije sa dugom tradicijom, jedinstvenom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom;

· kroz kreiranje mehanizama decentralizacije kulturnih aktivnosti, misija Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor jeste prezentovanje našeg grada kao grada bogate tradicije, tolerancije i multikulturanosti, ali i grada sa savremenom umetničkom produkcijom i prezentacijom, kako na mapi Srbije, tako i van njenih granica.

Vizija

 · da Somborski filmski festival postane prestižan nacionalni festival koji će svojim aktivnostima unaprediti ugled i poziciju Sombora na kulturnoj sceni Srbije i regiona.

· da nagrada “Ernest” postane inspirativna i poštovana u srpskoj kinematografiji.

Cilj

 · organizovati moderan festival bogat sadržajem, nepretenciozan, dinamičan i namenjen gledaocima sa akcentom na istaknute goste, najeminentnije filmske stvaraoce Srbije i  regiona;

· usmerenost na sledeće generacije dece i mladih, proširujući njihove horizonte, prenoseći na njih ideju da je odlazak u bioskop neprevazidjeno iskustvo i pružajući im obrazovnu vrednost i zabav.

Za postojanje ovako koncipiranog festivala uporište je u vizionarskom radu Erensta Bošnjaka, pionira jugoslovenskog filma, u autentičnoj srednjoevropskoj arhitekturi i prirodnom okruženju Gornjeg Podunavlja, kao potencijalu za kreiranje i snimanje novih filmova.

Festival je namenjen ljudima svih starosnih dobi, ljubiteljima kinematografije. Zbog šarenolikog programa, u okviru Festivala postoje sadržaji za sve generacije. Osim toga, iz godine u godinu, pored lokalnog stanovništva koje ga posećuje u izuzetno velikom broju, Festival privlači sve veći broj filmskih stručnjaka, kao i ljubitelje filma van teritorije grada Sombora.
Na ovaj način želimo da prenesemo našoj publici, zajednici i regionu našu ljubav prema filmu i kinematografiji.

SerbianEnglish