SerbianEnglish
Dobitnici nagrada

DOBITNICI NAGRADA

2022.

PO ODLUCI STRUČNOG SAVETA FESTIVALA

Svetozar Cvetković – SPECIJALNI ERNEST za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima

GLAVNA SELEKCIJA

Film „Mrak“ režija Dušan Milić (Srbija, Bugarska, Danska, Grčka, Italija)- ERNEST za najbolji film

Danica Ćurčić za ulogu Vukice u filmu „Mrak“ režija Dušan Milić (Srbija, Bugarska, Danska, Grčka, Italija)– BOER za najbolju glumicu Festivala

Ibrahim Koma za ulogu Strahinje u filmu „Strahinja Banović“ režija Stefan Arsenijević (Srbija, Luksemburg, Francuska, Bugarska, Litvanija)– BOER za najboljeg glumca Festivala

SELEKCIJA FILMOVA MLADIH AUTORA

Film „Heroji“ režija Goran Nikolić (Srbija) –BOER za najbolji film mladog autora

VIZUELNI IDENTITET NAGRADA SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA

nagrada

CELTIS 

Nagrada Celtis nastala je na predlog Stručnog saveta Prvog somborskog filmskog festivala. Predstavlja statuetu u obliku grane drveta bodjoš (Celtis occidentalis), koje je poznato kao znamen somborskog zelenila.

Celtis occidentalis je listopadno drveto Severne Amerike koje je u Sombor doneto na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika, Čihaš Benea u drugoj polovini devetnaestog veka.
Statueta se sastojala od grane bodjoša izradjene u bronzi sa zlatnom patinom i mermernog postolja.

Autorski je rad akademskog vajara, Petera Mrakovića iz Sombora.

celtis

nagrada

ERNEST BOŠNJAK

Nagrada ERNEST BOŠNJAK predstavljala je reljef sa likom Ernesta Bošnjaka izradjen u bronzi sa bronzanom patinom.

Auorski je rad akademskog vajara Petera Mrakovića iz Sombora.

ernest bošnjak

statua

Ernest 

Statueta ERNEST nastala je 2020. godine, na inicijativu direktorice Festivala Vesne Šašić. Predstavlja Ernesta Bošnjaka u naponu snage, čoveka sa idejom i vizijom, spremnog da od Sombora napravi evropski Holivud.

Idejno rešenje rad je akademskog vajara Zorana Ivanovića iz Beograda. Naziv ERNEST nagradi je dat na predlog tadašnje gradonačelnice Sombora, gospođe Dušanke Golubović, koja je u ličnom imenu filmskog stvaraoca iz Sombora videla asocijaciju na nagradu američke filmske akademije, „Oskar“.

Sve nagrade ERNEST odlivale se u istim dimenzijama i bile su jednake su mase, ali postojale varijacije u patini. SPECIJALNI ERNEST patiniran je u boji zelenog mermera, dok su ostale nagrade izrađene u različitim nijansama bronzane boje.

ernest

Nagrada

Boer 

Nagrada BOER nastala je 2022. godine na inicijativu Vesne Šašić, direktorice Somborskog filmskog festivala.

Predstavlja stilizovani logo prvog jugoslovenskom filmskog preduzeća čiji je osnivač i vlasnik bio Ernest Bošnjak. Sačinjena je od grafike ne kojoj je ispisan naziv BOER FILM i keramičkog dela na kome su prikazane najupečatljivije gradjevine Sombora. Grafike nagrada BOER za najboljeg glumca i glumicu radjene su u crno- beloj tehnici kombinovane sa keramičkim „gradom“  glaziranim plavom bojom na beloj pozadini.

Nagrada BOER za najbolji film mladog autora sastoji se od crno- bele grafikie na crnoj pozadini,  na kojoj je žutim slovima ispisano BOER FILM, kombinovane sa keramičkim „gradom“  glaziranim plavom bojom.

Autorski je rad akademskog primenjenog umetnika, Novaka Novakovića, iz Ćuprije.

Pored nagradne statuete, reljefa ili grafike, sve nagrade Somborskog filmskog festivala sadržale su i odredjen novčani iznos, kao i štampno priznanje.

boer

SerbianEnglish