SerbianEnglish

Drugi Somborski filmski festival

2. Sombor film fest - Porodica naroda Dunavsko-panonske regije

Drugo izdanje Festivala, 2019. godine, održano je pod sloganom “2. Sombor film fest – Porodica naroda Dunavsko-panonske regije” i sadržao je sledeće selekcije:

  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija – autori filmova do 30 godina (takmičarska)
  • “Corps Diplomatique” (revijalna)
  • Kad bi Sombor bio Holivud (revijalna)
  • “EsPRESSo u 11” (prateći)

Ideja Drugog Somborskog festivala je nastavila svoj put – da se “estetskim sredstvima sedme umetnosti pokaže da narodi koji žive u prostoru oivičenom panonskom nizijom i dunavskim pravcem prostiranja, jesu, uz sve razlike koje ih čine posebnim i drugačijima, jedna velika porodica”.

Drugo izdanje Festivala bilo je obeleženo time da je Selekcija studentskog filma zamenjena sa Selekcijom – autori filmova do 30 godina. Selekcija se pokazala izuzetno hrabra, s obirom da je u tom momentu u čitavom region bila prava retkost da neko snimi celovečernji film pre tridesete godine. Takođe, ovim potezom, Festival se potrudio da pruži potrebnu podršku i ohrabrenje mladim autorima.

Drugo izdanje Festivala bilo je dopunjeno pratećim programom “EsPRESSo u 11” koji se prezentovao kao jutarnji program kroz promociju knjiga i razgovore sa filmskim stvaraocima.

Razgovore su vodili Goran Mitić, Goran Jovanović i Dejan Dabić.. Prvi “EsPRESSo u 11”, kroz promociju monografije “Veliki filmski znak – Velimir Bata Živojinović” autora Božidara Zečevića u izdanju Niškog kulturnog centra, bio je posvećen našem velikom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću. Dinamika prvog “EsPRESSa” dopunjena je predstavljanjem knjige Pola Šredera “Transcendentni stil na filmu: Ozu, Breson, Drajer” u izdanju Niškog kulturnog centra.

Drugo izdanje Somborkog filmskog festivala u svojim pratećim programima sadržalo je i “Veče nostalgije” u okviru koga je  prezentovan filmski klasik  “Ljubav i moda” u režiji Ljubomira Radičevića .

Drugu godninu za redom organizovana je i izložba “Kanski pobenici” koju su činila 24 originalna plakata iz kolekcije “Vina Production” San Rafaela iz Francuske.

Stručni savet festivala činili su:

Vesna Šašić, predsednica

Mihajlo Nestorović

Milivoje Mladjenović

Nemanja Sarač

Selektor Glavne selekcije je bio Zoran Živković.

Žiri Glavne selekcije: Tatjana Bošković, Žarko Radić i Radoman Kanjevac.

Selektor Selekcije autori filmova do 30 godina je bio Jovan Jelisavčić.

Žiri Selekcije autori filmova do 30 godina: Milica Gojković, Maja Šuša i Srđan Savić.

Filmove za“Corps Diplomatique” odabrao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

SerbianEnglish