SerbianEnglish

Drugi Somborski filmski festival

2. Sombor film fest - Porodica naroda Dunavsko-panonske regije

Drugo izdanje Festivala, 2019. godine, održano je pod sloganom “2. Sombor film fest – Porodica naroda Dunavsko-panonske regije” i sadržao je sledeće selekcije:

  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija – autori filmova do 30 godina (takmičarska)
  • “Corps Diplomatique” (revijalna)
  • Kad bi Sombor bio Holivud (revijalna)
  • “EsPRESSo u 11” (prateći)

Ideja Drugog Somborskog festivala je nastavila svoj put – da se “estetskim sredstvima sedme umetnosti pokaže da narodi koji žive u prostoru oivičenom panonskom nizijom i dunavskim pravcem prostiranja, jesu, uz sve razlike koje ih čine posebnim i drugačijima, jedna velika porodica”.

Drugo izdanje Festivala bilo je obeleženo time da je Selekcija studentskog filma zamenjena sa Selekcijom – autori filmova do 30 godina. Selekcija se pokazala izuzetno hrabra, s obirom da je u tom momentu u čitavom region bila prava retkost da neko snimi celovečernji film pre tridesete godine. Takođe, ovim potezom, Festival se potrudio da pruži potrebnu podršku i ohrabrenje mladim autorima.

Drugo izdanje Festivala bilo je dopunjeno pratećim programom “EsPRESSo u 11” koji se prezentovao kao jutarnji program kroz promociju knjiga i razgovore sa filmskim stvaraocima.

Razgovore su vodili Goran Mitić, Goran Jovanović i Dejan Dabić.. Prvi “EsPRESSo u 11”, kroz promociju monografije “Veliki filmski znak – Velimir Bata Živojinović” autora Božidara Zečevića u izdanju Niškog kulturnog centra, bio je posvećen našem velikom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću. Dinamika prvog “EsPRESSa” dopunjena je predstavljanjem knjige Pola Šredera “Transcendentni stil na filmu: Ozu, Breson, Drajer” u izdanju Niškog kulturnog centra.

Drugo izdanje Somborkog filmskog festivala u svojim pratećim programima sadržalo je i “Veče nostalgije” u okviru koga je  prezentovan filmski klasik  “Ljubav i moda” u režiji Ljubomira Radičevića .

Drugu godninu za redom organizovana je i izložba “Kanski pobenici” koju su činila 24 originalna plakata iz kolekcije “Vina Production” San Rafaela iz Francuske.

Direkcija festivala

Mihajlo Nestorović, direktor direkcije
Rođen je 1966. godine u Požarevcu. Završio je glumu na AU Novi Sad 1993. godine u klasi profesora Branka Pleše. Stalni član ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2001. do 2019. godine. Igrao je u pozorištima: „Duško Radović“, Beogradsko dramsko pozorište, „Zvezdara teatar“, Narodno pozorište Užice, Kruševačko pozorište. Osim glume, bavi se i režijom. Kako u profesionalnim, tako I u amaterskim pozorištima (Zaječar, Užice, Sombor, Čajetina, Crvenka, Prijepolje), kao i produkcijom. Producent je TV serije „Somborskim sokakom“ u 15 epizoda. Autor je preko pedeset kratkih, dokumentarnih, reklamnih filmova, spotova i reklama.
Uspešno se bavio i pedagoškim radom (Čajetina, Sombor). Od 2008. do 2014. godine direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. Godine 2017. osniva, kao autorski projekat, studentski umetnički festival „Art okupacija“. Godine 2018, kao jedan od osnivača, postaje Direktor Direkcije Sombor film festa. Iste godine, osniva „Viminacijum fest“ u Požarevcu i postaje selektor i umetnički direktor festivala. Od 2014. do 2019. godine bio je direktor Narodnog pozorišta Sombor. Od 2019. je direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Između ostalih priznanja, dobitnik je „Zlatne značke“ KPZ Srbije, dvostruki je dobitnik „Povelje Kapetan Miša Anastasijević“, za razvoj kulture i pozorišta. Dobitnik je Nagrade Ministra kulture Republike Komi, za popularizaciju i razvoj kulturnog nasleđa, „Oktobarske nagrade“ Grada Požarevca za 2018. godinu, kao i nagrade „Nikola Peca Petrović“, za najboljeg upravnika pozorišta u Srbiji.

 

Dr Milivoje Mlađenović, programski direktor festivala
Rođen je 1959. godine u Bijeljini. Diplomirao i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Somboru (1989−2000), Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (2003−2009), direktor Sterijinog pozorja (2009−2012). Vanredni je profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru za predmete Scenska umetnost, Uvod u pozorišnu umetnost, Stilistika. Bio je umetnički konsultant u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu (2013−2015).Sada je umetnički rukovodilac u Gradskom pozorištu “Semberija” u Bijeljini. Osim stručnih i naučnih radova iz nauke o književnosti i iz teatrologije, piše i objavljuje drame, književnu kritiku, eseje, reportaže, scenarije televizijskih emisija. Studije: „Scenske bajke Aleksandra Popovića“, „Odlike dramske bajke“; „U zamku zamki − dramski poetncijal poezije i proze za decu“, “Intertekstualna pletisanka – Konstitucija dramskog lika Laze Kostića”, knjige dramskih tekstova za decu: „Baš čelik i druge za pozornicu udešene bajke“, itd. Selektor je Sterijinog pozorja, a bio selektor i član žirija više pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu. Bio je Selektor je Festivala „Glumačke svečanosti Milivoje Živanović“ u Požarevcu, Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu. U Šabačkom pozorištu izvedena je njegova komedija „Rable/Vrlina/Greh“, u Narodnom pozorištu Sombor drama „Golubija vremena“ (2016), „Maestro“ (2017), „Mrazović−didaktička antidrama“ (2018), u Pozorištu mladih u Novom Sadu “Kad sam bio garav”, u Gradskom pozorištu „Semberija“ u Bijeljini (Republika Srpska) „Komedija ometena u razvoju“, a na scenama u Srbiji i regionu petnaestak njegovih dramskih dela za decu. Nagrade: „Nikola Petrović Peca“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, „Oktobarska nagrada Grada Sombora“ (2017) i dr. Član je Direkcije Somborskog filmskog festivala − od osnivanja, 2018 godine.

 

Nemanja Sarač

 


ŽIRI FESTIVALA

ŽIRI GLAVNE SELEKCIJE

Tatjana Bošković,

Tanja Boskovic

Rođena je u Beogradu krajem juna 1953. Odrasla u Aranđelovcu, upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju a završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Glumu učila kod Predraga Bajčetića i ostalih fantastičnih profesoraod 1971 – 1975. Godine 1973. snimila prvi film. Igrala u pozorišnim predstavama usvim pozorištima, i nema veće livade na kojoj nije nastupala. Snimala filmove poceloj bivšoj Jugoslaviji. I u inostranstvu. Dobijala nagrade koje joj nisu značile. Nije dobijala što joj je značilo. Ima prijatelje glumce i voli ljude. Majka je, sestra i tetka, i na to je ponosna.

 

Žarko Radić,

Rođen 13. 04. 1950. u Splitu. Diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu 1973. u klasi prof. Milenka Maričića. Prvi film snimio 1971. Još uvijek glumački aktivan. Seriju Na granici završio prije nekoliko nedelja. U međuvremenu radio u Pozorištu na Terazijama, Zvezdara-teatru, HNK Split, HNK Ivan pl Zajc u Rijeci. Snimio dvadesetak TV serija i dvadesetak kratkih i igranih filmova. Radio kao direktor drame u HNK-Rijeka i HNK-Split.

 

Radoman Kanjevac,

(1960) pesnik, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda. Od 1982. do 1985. godine bio je glavni i odgovorni urednik Studentskog radio programa Indeks 202. Emisije koje je uređivao na programima Radio Beograda – Prodor, Niko kao ja, To je samo rock’n’roll – bile su, po oceni radio kritike, primeri i angažovanog radio novinarstva. Bio je glavni i odgovorni urednik te-OK kanala, preteče kasnijeg Trećeg kanala Radio televizije Srbije, prve ne-zavisne televizije u Beogradu i medijskog događaja te godine na jugoslovenskom planu. Od 2015. godine je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda, jedinog programa u celini posvećenog kulturi i umetnosti. Objavio je knjige pesama Reči za pevanje, Otvoreno pismo, Kao ruka niz vrat kontrabasa, Mislim da ne znaš s kim imaš posla, mala, Tour du monde, Putujem, Kraj poezije i knjigu literarnih odlomaka, marginalija, beleški i zapisa Čovek u senci.

 

ŽIRI SELEKCIJE – AUTORI FILMOVA DO 30 GODINA

Milica Gojković,

Glumu upisala na Akademiji umetnosti beogradskog Alfa univerziteta u klasi profesora Nebojše Dugalića i asistentkinje Hane Selimović. Po završetku studija, uglavnom je nastupala u pozorištu, a ostvarila je i nekoliko sporednih uloga u domaćim filmovima i serijama. Široj javnosti predstavila se ulogom Mare u seriji Dragana Bjelogrlića, Senke nad Balkanom iz 2017. godine. Godine 2019, primljena je u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Maja Šuša,

je rođena 1990. u Beogradu. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu 2013. u klasi profesora Nebojše Dugalića i asistenkinje Hane Selimović. Igra u pozorištima u Beogradu i ostvarila je uloge u različitim TV serijama, kratkometražnim i dugometražnim filmovima. Trenutno je u produkciji za debitantsko dugometražno ostvarenje mladog reditelja Ivana Bakrača „Posle zime“ u kome igra jednu od glavnih uloga. Osnivač je I umetnička direktorka Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, koji je ove godine održan šesti put.

 

Srđan Savić,

(1973, Niš), diplomirao Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. Autor je književno-filmske studije Onjegin (Niški kulturni centar, 2007). Pokretač i urednik filmske edicije „Kinogram“ pri Izdavaštvu Niškog kulturnog centra (Melvil o Melvilu Ruja Nogejre, Džon Ford Pitera Bogdanoviča), edicije „Omnibus“ (zbornik tekstova Studiranje Šabrola), kao i edicije „Panteon“ (kultna studija Pola Šredera Transcendentni stil na filmu: Ozu, Breson, Drajer, monografija Veliki filmski znak: Velimir Bata Živojinović autora Božidara Zečevića). Koautor je, s Dejanom Dabićem, publikacije Pedeset godina – vodič kroz Filmske susrete u Nišu (1966–2015). Njegovi tekstovi o filmu zastupljeni su u antologiji Svetlo sa tvrđave – niški filmski kritičarski krug (JU film danas broj 92/93) priređivača Severina M. Franića. Tekstove o filmu i književnosti publikovao je u Filažu, JU filmu danas, Novom Filmografu, Kinoteci, Gradini, Politici, Književnoj reči, Presingu, Niškom analitičaru, Narodnim novinama, Slovu… Urednik je niškog filmskog časopisa Filaž i pokretač niške Međunarodne kolonije filmske kritike. Direktor je Niškog kulturnog centra i Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.


SELEKTORI FESTIVALA

SELEKTOR GLAVNE SELEKCIJE
Zoran Živković
(slika)
Diplomirao i stekao zvanje magistra Akademije za film i televiziju (FAMU) u Pragu, Republika Češka. Tokom dugogodišnje profesionalne karijere, učestvovao je u realizaciji mnogobrojnih umetničkih projekata: – Od osnivanja Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro film Festivala je producent, a od 2009. godine od kada ovaj Festival ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, obavlja funkciju poslovnog direktora. Niz godina je bio angažovan na poslovima producenta I umetničkog direktora manifestacije Praznik mimoze, obavljao funkciju umetničkog direktora i selektora Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti (HABS), u okviru kojeg su gostovali najznačajniji pozorišni ansambli iz regiona. Od 1990. do 1997. godine bio je angažovan u sektoru produkcije na jednom od najznačajnijih evropskih pozorišnih festivala BITEF-a u Beogradu. Godine 2006. bio je izvršni producent internacionalnog festivala FIAT u Podgorici. Član Saveta Crnogorskog simfonijskog orkestra, Saveta Filmkog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Član Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore. Dobitnik nagrade “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji Filmkog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala.

SELEKCIJA – AUTORI FILMOVA DO 30 GODINA
Jovan Jelisavčić
(slika)
Dramski i filmski glumac (1985, Bajina Bašta). Diplomirao na Akademiji umetnosti u Beogradu, odsek gluma, u klasi profesora Nebojše Dugalića i asistentkinje Hane Selimović. Od 2011. godine radi kao dramski umetnik u realizaciji velikog broja predstava, filmskih i televizijskih pro. Osnivač je i direktor internacionalnog festivala kratkog igranog filma “Bašta fest” u Bajinoj Bašti. Uloge u kratkim filmovima: “Pre ili kasnije” (2010) Miloš Pavlović; “Mozaik o tebi” (2012) Aleksandar Karaulić; “Lepo spavaj bebo” (2013) Miloš Pavlović; “Dvoje” (2015) Maša Nešković; “Kuća je gde je kuća” (u produkciji) Petar Cerovšek. Uloge u dugometražnim filmovima: “Falsifikator” (2013) Goran Marković; “Tmina” (2014) Luka Bursać; “Psi umiru sami” (u produkciji) Nikola Petrović. Uloge u TV serijama: “Čizmaši” (2015) Dejan Zečević; “Veliki rat” (2015) Ivana Stivens; Tizer za seriju u nastajanju “1996” (2016) Luka Bursać; “Jutro ce promeniti sve” (2018) Milica Tomović. Uloge u pozorišnim predstavama: “Per Gint” Nebojša Dugalić i Hana Selimović, Akademija umetnosti Beograd; “Kad su cvetale tikve” Boban Skerlić, Beogradsko dramsko pozorište; “Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš” Andrej Nasov, Heartefakt fond; “Ničiji sin” Marko Misirača, Beogradsko dramsko pozorište ; “Pošto gvožđe” Rastislav Ćopić, Fakultet dramskih umetnosti Beograd.

Filmove za“Corps Diplomatique” odabrao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

SerbianEnglish