SerbianEnglish

Treći Somborski filmski festival

U zagrljaju filma

Treće izdanje Festivala održano je 2021. godine pod sloganom “U zagrljaju filma”  i sadržalo je sledeće selekcije:

  • Predfestivalski program
  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija filmova mladih autora (takmičarska)
  • “Kad bi sombor bio Holivud” (revijalna)
  • Panorama (revijalna)
  • “EsPRESSo u 11” (prateći)

Ono nastavlja svoj put i razvoj nakon jednogodišnje pauze uzrokovane korona virusom. Po rečima selektora, Dejana Dabića – “Festival nastoji da  u dva takmičarska programa nastavi put koji su trasirali selektori predhodnih festivala”. [i]Obeleženo je time da je Selekcija – autori filmova do 30 godina zamenjena Selekcijom filmova mladih autora.

Predfestivalski program bio je posvećen najmlađima: Festival je inicirao edukativnu radionicu namenjenu deci osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom “Kako se gleda film – mala škola bontona”. Radionicu su vodili Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, magistar teorije umetnosti i medija i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar.

Prateći program bio je obeležen izložbom iz Fundusa Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970”. Postavku je činilo 29 plakata kojima su tokom istaknutog perioda promovisana kultna ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

U okviru pratećeg programa, pored muzičkih koncerata, izvedena je i baletska predstava “Jedan” u progukciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Autorka koreografije i rediteljka predstave je bila Sanja Ninković, dobitnica nagrade “Ohrabrenje” koja se dodeljuje najboljem koreografu iz Srbije u selekciji takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura, a koje organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Na Trećem Somborskom filmskom festivalu, već tradicionalno održao se prateći program “EsPRESSo u 11” koji se pokazao kao izuzetno edukativan kontakt program kolažnog tipa. U fokusu je je bilo filmsko izdavaštvo Filmskog centra Srbije, Niškog kulturnog centra. Predstavljeni su najnoviji brojevi časopisa “Filaž”Niškog kulturnog centra koji je, uz “beogradsku” Kinoteku, jedini filmski časopis koji u štampanom obliku izlazi u Srbiji. Predstavljene su i knjige “Filmovi bez filma”, autora Branislava Milojevića, kao i knjiga “Kinematografija štapa i kanapa” Miroslava Bate Petrovića. Filmski centar Srbije je promovisao i svoje novo, kapitalno izdanje: “Priča – Sadržaj, struktura, stil i principi pisanja scenarija” autora Roberta Mekija. O knjizi je govorio Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Direkcija festivala


Vesna Šašić, direktorica festivala


Mihajlo Nestorović, umetnički direktor festivala


Milivoje Mladjenović, programski direktor


Aleksandar Conić, kreativni direktor

 


ŽIRI FESTIVALA

ŽIRI GLAVNE SELEKCIJE

Petar Strugar rođen je na Cetinju u Crnoj Gori, 1988. godine. Na rodnom Cetinju upisuje Akademiju dramskih umjetnosti, u klasi Branimira Popovića. Petar ostvaruje svoje prve uloge za vreme trajanja studija glume, te zbog posla upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Uloga Blagoja “Moše” Marjanovića u čuvenom filmskom ostvarenju “Montevideo, Bog te video” donela mu je mnoga priznanja i nagrade, kao i veliku popularnost. Istu ulogu odigrao je i u nastavcima serijala “Na putu za Montevideo” i “Montevideo, vidimo se” . Petar je zatim igrao u lokalnim TV serijama, nakon čega se vraća filmskoj umetnosti igrajući glavne uloge u ostvarenjima “Mali Budo” i “Jesen Samuraja”. Ostvaruje uloge u hrvatskoj sapunici “Prava žena”, kao i u filmu “Stado”. Danas živi u Beogradu, gde se priprema da postane član internacionalnog tima kaskadera.

Marija Bergam rođena je 1991. godine u Kotoru. Treću beogradsku gimnaziju završila je 2009. godine, a potom upisuje glumu na FDU u Beogradu u klasi profesorke Biljane Mašić. Od 2019. godine radi kao asistent na predmetu Gluma, takođe na FDU. Ostvarila je brojne pozorišne uloge u Narodnom pozorištu u Beogradu, Bitef teatru, Gradskom pozorištu Podgorica itd. Igrala je u komadima rađenim po delima Branislava Nušića, Milutina Bojića, Miroslava Krleže i Tenesija Vilijamsa. Imala je više od 20 televizijskih uloga. Posebno treba istaći ulogu Maje Davidović u jednoj od najpopularnijih domaćih serija novije produkcije „Senke nad Balkanom“, zatim ulogu Senke u seriji „Budva na pjenu od mora“ i ulogu Aleksandre u „Vojnoj akademiji“. Osvojila je brojne nagrade od kojih je naročito ponosna na Sterijinu nagradu za najbolju mladu glumicu 2012. godine, nagradu „Mata Milošević“ za najboljeg studenta glume (2013), kao i nagradu prestižnog magazina Mens health za heroinu godine (2019). Osim glume, dvanaest godina se aktivno bavila baletom, završila je osnovnu i srednju Baletsku školu „Lujo Davičo“.

Filip Feti Dautović je diplomirao FTV organizaciju 1973. godine na Fakultetu dramskih umetnosti gde je i magistrirao 1978. godine radom iz oblasti istorije jugoslovenske kinematografije, pod nazivom „Reproduktivna kinematografija u Jugoslaviji od 1918. do 1941. godine“ i stekao akademski naziv magistra nauka iz oblasti umetnosti filma. Godine 1971. počeo profesionalni rad na Televiziji Beograd, na poslovima organizatora snimanja.

Od 1978. do 1980. godine samostalno rukovodi, kao glavni producent, Muzičkom i Zabavnom redakcijom, Redakcijom Opšte-obrazovnog programa, Redakcijom za selo, i jedno vreme kompletnom Redakcijom igranog i serijskog programa. Godine 1987. postavljen je na funkciju pomoćnika glavnog i odgovornog urednika Zabavno-rekreativnog programa. Na funkciju zamenika glavnog i odgovornog urednika Zabavno-sportskog programa postavljen je 1993. godine. Tu funkciju obavljao je do 2000. godine kada prelazi na FDU. Od 2001. godine angažovan je na Fakultetu dramskih umetnosti. Godine 2006. izabran je za redovnog profesora za umetničku oblast FTV produkcija , nastavni predmet – Filmska produkcija.

U svojoj profesionalnoj karijeri bio je producent velikog broja televizijskih emisija svih žanrova, od kojih je najznačajniji po svemu bio internacionalni TV serijal „Igre bez granica“ i nastup naše zemlje na festivalima Pesma Evrovizije u Rimu i Malmeu. Autor i urednik je i mnogih zabavnih programa, putopisa, reportaža i intervjua sa poznatim ličnostima iz sveta koje su emitovane na programima RTS-a. Igrani filmovi: „Plastični Isus“ Lazara Stojanovića, „Kada dečaci ratuju“ Slobodana Novakovića, „Osvajanje slobode“ Zdravka Šotre, „011“ Mihaela Fafenbergera, „Stvar Srca“ Miroslava Aleksića, „Zona mrtvih“ Milana Todorovića. Napisao je roman „Sinovi neba“ koji je objavljen 2001. godine i do sada je roman imao tri izdanja. Dobitnik je Nagrade za doprinos srpskoj kinematografiji na novosadskom filmskom festivalu Cinema City IFF.

Član žirija Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2012. i 2017. godine i član žirija nagrade „Nebojša Đukelić“ na Festu 2016. godine.

ŽIRI SELEKCIJE FILMOVA MLADIH AUTORA

Jovana Petronijević rođena je 1979. godine u Beogradu gde 1999. g. upisuje Akademiju dramskih umetnosti u klasi Mirjane Karanović. Tokom svoje glumačke karijere ostvarila je brojne uloge u televizijskim serijama i pozorišnim predstavama. Neke od najznačajijih su predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, kao i monodrama “Ubiću se, majke mi”, po kojoj je sniman istoimeni sitcom. Osim zvanja glumice, ima zvanje predsednika Upravnog odbora u Pozorištu “Boško Buha”, profesora glume u Školi “Scena za mlade”, asistenta dikcije u Pozorištu mladih “Dadov”, osnivača dečijeg pozorišta “Slobodni teatar”, kao i upravnika CZK u Aranđelovcu. Dobitnica je zlatne povelje u Moskvi na drugom međunarodnom festivalu “Zlatni vitez” sa predstavom “Murlin Murlo”, kao i “Carice Teodore” za najbolju žensku ulogu u humorističkoj predstavi “Ženska Šovinistička Farsa“. Napisala je i postavila preko trideset predstava za decu koje se i dan danas igraju. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Filip Markovinović (1976, Sombor) je filmski, pozorišni i tv reditelj iz Novog Sada. Diplomirao je multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti Novi Sad. Do sada je ostvario 17 režija u profesionalnom teatru, 5 kratkih igranih filmova, više desetina dokumentarnih filmova i preko stotinu televizijskih produkcija. Jedan je od osnivača NFC Kino klub Novi Sad, aktivno sarađuje sa MMC Led art, vlasnik Mafin proizvodnje audio-vizuelnih proizvoda.

 

 

Žarko Stepanov rodjen je u Novom Sadu 1983. godine gde završava Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“, teoretski smer. Diplomirao je glumu 2007. godine, na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu, u klasi Dragana Petrovića Peleta. Od 2005. pa do danas ostvario je mnoge pozorišne uloge: „Mala trilogija smrti“, „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Buđenje proleća“, „Briljantin“, „Mamma Mia“, „Viktor Viktorija“, „Mister dolar“, „Glavo luda“, „Brodvejske vragolije“, „Sa druge strane jastuka“, „Ženidba i udadba“, „Vesela udovica“, „Jadnici“, „Rebeka“, „Gospodja ministarka“, „Lopuže“, „Koštana“, „Neki to vole vruće“, „Ljubav & moda“…
Igrao je u televizijskim serijama: „Sinđelići“, „Ljubav i mržnja“, „Neki bolji ljudi“, „Istine i laži“, „Vojna akademija 3“, „Jugoslovenka“, „Nek ide život“, „Komšije“, „Žigosani u reketu“, „Senke nad Balkanom“… Ostvario je uloge u filmovima „Inkarnacija“, „Južni vetar“…
Radio je kao voditelj na Naxi radiju, kao i na Prvoj televiziji („Naj od naj“ i „Srećne vesti“).
Godine 2013. učestvovao je na Beosongu. Svira gitaru, klavir i kontrabas.
Od 2014. godine postaje stalni član Pozorišta na Terazijama
Danas živi i radi u Beogradu.

 


SELEKTORI FESTIVALA

SELEKTOR GLAVNE SELEKCIJE
Dejan Dabić
Urednik je filmskog programa Niškog kulturnog centra. Od 1997. jedan je od glavnih organizatora i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. Uređivao je Filmski program na gradskoj Niškoj televiziji, objavljivao filmske kritike u štampi, pokretač je i jedan od urednika filmskog časopisa „Filaž“ iz Niša. Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“. Kao scenarista i reditelj, uradio je oko 20 kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima: „Krletka“ (2002. Godine nagrada „YU ASIFE“ na Martovskom festivalu), „Odraz“, „Predvodnik“, „Brbljiva kornjača“, „Veština čitanja“ i „Pasje doba“. Napisao je scenario i režirao dokumentarni film „Pioniri niškog filma“ i dokumentarno-igrani film „Upoznajte Toma Laha“. Kao član FIPRESCI Srbija predsedavao je žirijem kritike Festivala evropskog filma na Paliću, Festivala „Novosadska arena“ i Martovskog festivala. Tokom 2019. godine bio je član žirija na SOFEST-u i član komisije za dugometražni I kratkometražni dokumentarni film Filmskog centra Srbije. Član je Međunarodne asocijacije animatora – ASIFA. Skupština grada Beograda izabrala ga je 2019. za umetničkog direktora Martovskog festivala.

SELEKTOR PANORAME ŠVEDSKOG FILMA
 Nemanja Sarač

 


PRODUCENT FESTIVALA

Ognjen Rakčević

Rođen je 1981. godine u Beogradu. Nakon završene III beogradske gimnazije upisuje Fakultet dramskih umetnosti na kome je i diplomirao 2006. godine na katedri za Filmsku i televizijsku produkciju. Posle zavšetka studija, paralelno radi na mnogobrojnim reklamnim i televizijskim projektima, ali i kao producent na brojnim domaćim filmskim festivalima. Godine 2008. osniva “Olimp” produkciju, u okviru koje realizuje sportske biografske dokumentarne filmove „Tapavica“ (2016) i „General Svetomir Đukić“ (2020).

SerbianEnglish