SerbianEnglish

Treći Somborski filmski festival

U zagrljaju filma

Treće izdanje Festivala održano je 2021. godine pod sloganom “U zagrljaju filma”  i sadržalo je sledeće selekcije:

  • Predfestivalski program
  • Glavna selekcija (takmičarska)
  • Selekcija filmova mladih autora (takmičarska)
  • “Kad bi sombor bio Holivud” (revijalna)
  • Panorama (revijalna)
  • “EsPRESSo u 11” (prateći)

Ono nastavlja svoj put i razvoj nakon jednogodišnje pauze uzrokovane korona virusom. Po rečima selektora, Dejana Dabića – “Festival nastoji da  u dva takmičarska programa nastavi put koji su trasirali selektori predhodnih festivala”. [i]Obeleženo je time da je Selekcija – autori filmova do 30 godina zamenjena Selekcijom filmova mladih autora.

Predfestivalski program bio je posvećen najmlađima: Festival je inicirao edukativnu radionicu namenjenu deci osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom “Kako se gleda film – mala škola bontona”. Radionicu su vodili Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, magistar teorije umetnosti i medija i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar.

Prateći program bio je obeležen izložbom iz Fundusa Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970”. Postavku je činilo 29 plakata kojima su tokom istaknutog perioda promovisana kultna ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

U okviru pratećeg programa, pored muzičkih koncerata, izvedena je i baletska predstava “Jedan” u progukciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Autorka koreografije i rediteljka predstave je bila Sanja Ninković, dobitnica nagrade “Ohrabrenje” koja se dodeljuje najboljem koreografu iz Srbije u selekciji takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura, a koje organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Na Trećem Somborskom filmskom festivalu, već tradicionalno održao se prateći program “EsPRESSo u 11” koji se pokazao kao izuzetno edukativan kontakt program kolažnog tipa. U fokusu je je bilo filmsko izdavaštvo Filmskog centra Srbije, Niškog kulturnog centra. Predstavljeni su najnoviji brojevi časopisa “Filaž”Niškog kulturnog centra koji je, uz “beogradsku” Kinoteku, jedini filmski časopis koji u štampanom obliku izlazi u Srbiji. Predstavljene su i knjige “Filmovi bez filma”, autora Branislava Milojevića, kao i knjiga “Kinematografija štapa i kanapa” Miroslava Bate Petrovića. Filmski centar Srbije je promovisao i svoje novo, kapitalno izdanje: “Priča – Sadržaj, struktura, stil i principi pisanja scenarija” autora Roberta Mekija. O knjizi je govorio Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Stručni savet Festivala činili su:

Vesna Šašić, predsednica

Mihajlo Nestorović

Milivoje Mladjenović

Nemanja Sarač

Aleksandar Conić

Dejan Dabić

Ognjen Rakčević

Selektor Trećeg Somborskog filmskog festivala bio je Dejan Dabić.

Žiri Glavne selekcije: Petar Strugar, Marija Bergam i Filip Feti Dautović.

Žiri Selekcije mladih autora: Jovana Petronijević, Filip Markovinović i Žarko Stepanov.

Selektor “Panorame” je bio Nemanja Sarač.

SerbianEnglish