SerbianEnglish

LJILJANA STJEPANOVIĆ OTVORILA 5. SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL

„Veliko mi zadovoljstvo i čast što imam priliku da najavim početak 5. Somborskog filmskog festivala i prikazivanja filmova u ovom prelepom gradu, jednom od najlepših u Srbiji poznatom po pesnicima, slikarima, umetnicima, pogotovo što se ove godine održava pod sloganom “Za one koji dolaze”. Slogan nas podseća da je manifestacija posvećen mladosti, onome što nas nadahnjuje,
onome što dolazi, onome što je naša budućnost“, ovim rečima je Ljiljana Stjepanović poznata srpska glumica, u prepunom Atrijumu Gradske kuće u Somboru, otvorila manifestaciju.


Svečanost otvaranja 5. Somborskog festivala su vodili glumci Žarko Stepanov i Nina Grahovac, nakon čega je održana projekcija debitantskog filma Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“, a zatim je prikazano poslednje ostvarenje Mladimira Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“..


„Svežina i aktuelnost 5. izdanja Somborskog filmskog festivala ogleda se u njegovom filmskom repertoaru. U sve četiri programske selekcijama uočićete oznaku koju daju oni koji dolaze – mladi, nesputani mudri, hrabri“, izjavila je Vesna Šašić, direktor Somborskog filmskog festivala i dodala: „Pored filmova za publiku smo pripremili i brojne prateće programe. Oni predstavljaju neku vrstu dopune filmova, njihov komentar, zanimljiv dijalog, kao i mogućnost da letnje dane i večeri Somborci
i drugi gosti provedu na lep način.“

Svečanosti otvaranja je prethodilo otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970- 1979.“, kao i vožnja oldtajmerima, dok je publika tokom večeri mogla da pogleda na drugim lokacijama još neka filmska ostvarenja. U Kabareu Narodnog pozorišta prikazan je film “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića, dok je u Dvorištu Gradskog muzeja održana projekcija filma “Sitne priče” koji potpisuje reditelj Szász Attila.

U naredna četiri dana, tokom trajanja ove međunarodne filmske smotre koja je posvećena kinematografiji Dunavsko-panonske regije, publika će imati priliku da pogleda selekciju filmova u više programskih celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”, koju potpisuje selektor Dejan Dabić.

Žiri koji će ocenjivati ostvarenja u Glavnom programu su Dušan Milić, reditelj, scenarista i producent, Ana Vučković Denčić, novinarka, dramaturškinja i književnica, i Tamara Aleksić, glumica. Selekciju filmova mladih autora vrednovaće reditelj Goran Nikolić, glumica Danica Radulović i glumac Nikola Šurbanović.

Drugi dan Festivala biće posvećen promociji knjiga Filmskog centra Srbije: „Srpski film: Pedesete“ Saše Radojevića i „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022.“ Đorđa Bajića i Zorana Jankovića. U večernjim časovima održaće se projekcije filmova: „Dobrodošao kući brate“, „Jahači“, „Ni bez tebe“ i „Kajmak“.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Društvene mreže

Najčitanije

vesti

Najnovije vesti

SerbianEnglish