SerbianEnglish

NAGRADE 5. SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA: „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović proglašen za najbolji film

Nagrada za najbolji film na 5. Somborskom filmskom festivalu pripala je debitantskom ostvarenju Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“ po oceni žirija u sastavu Dušana Milića reditelja i scenariste, Ana Vučković Denčić, novinarke i književnice i Tamara Aleksić, glumice. „Za istančani umetnički filmski izraz i izuzetno vešto vođenje velikog glumačkog ansambla, što je retkost za debitanta, radujemo se da ispratimo dalji put kojim će Nina Ognjanović da se kreće u filmskom svetu“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Sari Klimoskoj za ulogu u filmu „Kajmak“, dok je za najboljeg glumca proglašen Luisu Hofmanu, za ulogu u filmu „Falsifikator“ na osnovu odluke istoimenog žirija. Nagrada “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora, po odluci žirija koji čine Goran Nikolić reditelj, Nikola Šurbanović glumac i Danica Radulović glumica, pripala je filmu „Usekovanje“ Siniše Cvetića.

„Film Usekovanje se nesumnjivo izdvojio kao najkompletnija i najkompetentnija filmska celina, a ako je suditi po celokupnom programu, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo kako itekako ima ’onih koji dolaze’“, stoji obrazloženju žirija.
Ove godine Somborski filmski festival, koji posebnu pažnju posvećuje mladim stvaraocima, uveo je i novu kategoriju nagrada – za najbolju mladu glumica i najboljeg mladog glumca, a dobitnici su Jana Bijelica za ulogu u filmu „Ovuda će proći put“ i Pavle Mensur za ostvarenu ulogu u filmu „Usekovanje“.

„Mlada i izuzetno darovita Jana Bjelica u punom je sjaju zablistala u glavnoj ulozi u filmu Ovuda će proći put, pokazavši besprekorni osećaj za nijansu, a ujedno i svoju sposobnost da iznese filmsku priču kao centralni lik. Ključnih ženskih likova nema dovoljno u srpskom filmu, pa film Nine Ognjanović za sada izuzetak – što će se u budućnost, nadamo se, promeniti. Tim pre je važno da su već sada tu mlade glumice koje su spremne za velike i centralne uloge – a Jana Bjelica je jedna od najistaknutijih – ako ne i najistaknutija – u novoj generaciji nadolazećih talenata“, stoji u odluci žirija koji čine Đorđe Bajić, pisac i filmski kritičar, Zoran Janković, pisac i filmski kritičar i Zoran Jovanović.

Istoimeni žiri o mladom glumcu Pavlu Mensuru u svojoj odluci napisao je sledeće: „U impresivnom i skladno uigranom glumačkom ansamblu posebno se istakla velika nada srpskog filma – sjajni Pavle Mensur, mladi glumac u usponu, koji je ubedljivo i sugestivno dočarao predstavnika generacije zarobljene u tranzicionom grču. Snaga i preciznost njegove glume učinili su da bol koji određuje njegov lik bude lako razumljiv i gledaocima starijih generacija. Mensur je upravo ovom rolom definitovno postao istaknuto lice mladog srpskog filma,  neosporno potvrdivši da je tu reč o nesvadašnjem talentu od koga u budućnosti s puno prava možemo očekivati mnogo toga važnog i vanserijskog“.

Pod sloganom “Za one koji dolaze”, u okviru 5. Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da vide petnaest filmova, raspoređenih u četiri programske celine. U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri značajna filma, dok je program Panorama ove godine bio posvećen mađarskom filmu i prikazana su dva naslova.

Nagrada „Specijalni Ernest“ za doprinos dobrim filmovima dodeljena je posthumno Mladomiru Puriši Đorđeviću, a priznanje je uručeno njegovoj ćerc Lidijai Andrić.

 

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Društvene mreže

Najčitanije

vesti

Najnovije vesti

SerbianEnglish