SerbianEnglish

Treći festivalski dan

Zajedno koračamo “Tragovima snova Ernesta Bošnjaka’

Puna gledališta na svim projekcijama obeležila su i treći festivalski dan tokom kog su prikazani: „Mrak“ Dušana Milića, zatim „Bradati ljudi“ Emila Ensmingera, kao i debitantsko ostvarenje Gorana Nikolića „Heroji“.

Veče je obeležila i domaća premijera filma „A bili smo vam dobri“, višestruko nagrađivanog reditelja Branka Šmita.

Posetioci projekcija imali su priliku i da se upoznaju sa članovima filmskih ekipa.

Gosti Somborskog filmskog festivala treće večeri bili su: reditelj filma „Mrak“ Dušan Milić, reditelj filma „Heroji“ Goran Nikolic i mladi glumac Todor Jovanović, kao i reditelj filma „ A bili smo vam dobri“ Branko Šmit.

„Mrak“

Radnja filma „Mrak“  smeštena je u planinskim predelima Kosova. Na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta? Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević glumci su u novom filmskom ostvarenju reditelja Dušana Milića.

„Heroji“

Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma HEROJI, sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla. Ovo je dugometražni rediteljski debi Gorana Nikolića. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj i Todor Jovanović, dok je originalnu muziku uradila naša kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Solo: Jana Rančić. Narator filma je Žarko Laušević.

„Bradati ljudi“

Film “Bradati ljudi” je priča o somborskom novotalasnom bendu “LIOND” koji je nastao 1981. godine i pri tom ostavio neizbrisiv trag na lokalnoj rok sceni nesvesno stvarajući jedan sasvim novi zvuk kao i novi koncept nastupa uživo.

„A bili smo vam dobri“

Hrvatska 25 godina nakon rata daleko je od ideala nekadašnjih boraca, sada nezadovoljnika. Osiromašena je, raseljena, korumpirana. Ideja nekolicine boraca o izgradnji Muzeja zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba ponovno ih okuplja.

Kako je izgradnja zaustavljena, borci zauzimaju Paromlin. Policiji odgovaraju pretnjom plinskim bocama, specijalcima oružjem. Bivši starešina im obećava drugu lokaciju za Muzej, ali opet su izigrani.

 

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Društvene mreže

Najčitanije

vesti

Najnovije vesti

SerbianEnglish